7. БЯЛА АКАЦИЯ (БЯЛ САЛКЪМ) (ROBINIA PSEUDOACACIA L.)

Широколистно дърво от семейство Бобови с височина на ствола до 20-25 м. Родината му е източната част на Северна Америка.

Кората е тъмнокафява до сиво-черна, надлъжно напукана. Листата  са елипсовидни, прихванати на къси дръжки. В основата на всяка дръжка има по два бодливи шипа. Цветовете са бели и излъчват много силен и приятен аромат; на вкус са леко сладникави. Събрани са в увиснали гроздовидни съцветия. Плодовете са плоски шушулки, подобни на тези на фасула; узряват в края на лятото. В тях се съдържат тъмнокафяви семена, до 8-10 на брой.

Акацията цъфти през май и за първи път след петгодишна възраст.

Предпочита припечните места. Издръжлива е на ниски и високи температури. Понася добре замърсения въздух в градовете, заради което се използва като декоративно растение в паркове и градини. Непретенциозен и бързорастящ вид, заради което се използва за укрепване на стръмни откоси и ерозирали участъци. У нас е широко разпространена навсякъде докъм 800-1000 м надморска височина.

Медоносно растение. Използва се в народната медицина – предимно цветът, тъй като другите части на растението са силно отровни.

На възраст достига до 100 години.

Дървото в парка е засадено през 1980 г.