29. СРЕБРОЛИСТНА ЛИПА (TILIA TOMENTOSA MOENCH)

Сребролистната липа е широколистно дърво от семейство Слезови и един от около 40-те вида липа, които са познати. Достига на височина до 20-35 м, с дебелина на ствола до 2 м в диаметър. Отличава се със сравнително бърз растеж и гъста, пирамидално издигната корона.

Листата на сребролистната липа са прости, почти сферични, но със заострен връх , с дължина около 5-12 см. Характерен за съцветията на сребролистната липа е и подобният на листо прицветник с дължина около 3.5-6 см. Излъчват много силен, характерен липов аромат; медоносно растение. Плодовете са дребни, овални, с големина около 0.5-0.8 см в диаметър.

Родината на сребролистната липа е Западна Азия, но днес тя е разпространена почти навсякъде по света. Едно от най-често срещаните дървета в градския пейзаж, сребролистната липа се използва за оформяне на улици, алеи, зони за отдих, градини и др. Светлолюбиво дърво е, но вирее добре и на  по-сенчести места. Предпочита дълбоки, плодородни, добре дренирани почви с отлична влагозапасеност.

Чаят от цветовете на липата е традиционно противовъзпалително, диуретично, общо укрепващо средство в народната медицина.

Цветовете се берат в сухо и слънчево време, когато цъфтят, за предпочитане преди обед.

У нас се среща навсякъде докъм 1500 м надморска височина.

Липата живее около 300 години.

Дървото в парка е засадено през 1970 г.